Laatste update 21•03•2023

Tuin lentefris samen met de kids!

LIFESTYLE

Tuin lentefris samen met de kids!

Hoewel het nog regenachtig is de laatste weken hangt de lente duidelijk in de lucht en de dagen worden terug langer. Het ideale moment om samen met je kind de tuin lenteklaar te maken. Tuinieren is een goeie vorm van beweging en goed voor een dosis verse lucht tussendoor. Hieronder vind je alvast enkele tips voor tuinplezier met je kinderen!

 

Voorzie de kinderen van een eigen plekje

Als je met je kinderen in de tuin gaat werken, voorzie ze dan van een eigen plekje. Je kan dit plekje afbakenen, zodat zij weten dat het hun plekje is. Niet alleen, biedt een eigen plekje hen een duidelijke structuur, maar het zorgt er ook voor dat ze de vooruitgang van hun eigen werk makkelijker kunnen bewonderen en dat is goed voor hun zelfvertrouwen. Daarnaast gaan ze ook meer het gevoel hebben dat ze écht iets bijdragen.

Je kan het plekje afbakenen met een houten hek, draadsluiting, of zelf nog leuker: paaltjes die ze zelf verven! Zorg ervoor dat de plek niet te groot is, zodat je kinderen nog makkelijk het overzicht kunnen houden en hou ze ook bij jou in de buurt. Een van de belangrijkste redenen om samen te tuinieren met je kinderen is namelijk dat je van quality time met je deugnieten kunt genieten, het is dus niet de bedoeling dat je ze nog nauwelijks kunt zien! Ook belangrijk: pas op met wat je ze laat planten, giftige planten zijn natuurlijk uit den boze!

 

Geef je kinderen verantwoordelijkheid

Als je kids een eigen plekje hebben, dan kan je ze makkelijk wat verantwoordelijkheid geven. Dat is niet enkel erg leuk voor de kids, maar ze leren er ook veel uit. Maak ze bijvoorbeeld "koning(in)" van de aardbeien en leg hen uit hoe ze de vruchten het best kunnen verzorgen. Je zal snel merken hoe hun gezichtjes zich vol met trots zullen vullen!

 

Pas op met sommige planten

Zoals hierboven al vermeld werd, is het dus heel belangrijk om op te passen met welke taken je je kinderen geeft. Zorg er in eerste instantie voor dat de taken die je geeft aansluiten bij de leeftijd van je kind en zorg ervoor dat ze ook veilig zijn. Houd giftige planten dus ver van hen vandaan. Heb je er geen idee van welke planten giftig zijn? Dan is het belangrijk dat je, voor je gaat tuinieren, de nodige informatie opzoekt. Enkele voorbeelden van planten die niet geschikt zijn voor kinderen: taxus, meiklokjes, monnikskap, doornappel, wonderboom en gouden regen.

 

Geef ze het gevoel dat ze er écht bij horen

Kinderen die spenderen graag tijd met hun mama en al zeker als ze grote-mensen-dingen mogen doen. Geef je kinderen het gevoel dat je hen serieus neemt, zodat ze trots op zichzelf kunnen zijn en het gevoel zullen hebben dat ze er écht bij horen. Dit is niet enkel goed voor jullie band, maar ook voor hun zelfvertrouwen! Enkele extra tips: leg taken serieus uit, bespreek allerlei tuinideetjes met je kinderen, betrek ze zoveel mogelijk bij alle beslissingen en voorzie je kinderen van leuke tuinkledij!

 

Hou het ook niet té serieus

Taken die te serieus zijn, zullen je kinderen al snel beu worden. Kinderen doen graag grote-mensen-dingen, maar als je te veel van hen verwacht, dan zullen ze het zeker niet volhouden! Als je samen met je kinderen gaat tuinieren, dan is het namelijk niet de bedoeling dat je dit doet, omdat je wilt dat je tuin sneller afgeraakt. Het kan wel een leuke bijkomstigheid zijn, maar je moet je realiseren dat het juist kan zijn dat het langer zal duren. Je moet je kinderen namelijk heel wat uitleggen en daarvoor moet je soms erg geduldig zijn!

De bedoeling van tuinieren met je kind is juist om samen plezier te beleven. Dus zorg er dan ook voor dat je kids daadwerkelijk plezier beleven! Verplicht ze niet om dingen te doen dat ze echt niet willen doen. Als ze helemaal geen interesse tonen, dan kan je nog altijd aan hen vragen wat zij zelf leuk zouden vinden. Kinderen zijn vaak erg creatief en misschien hebben ze wel leuke ideetjes waar jij nog niet aan gedacht hebt?

Zorg er daarnaast ook voor dat je serieuze activiteiten, afwisselt met luchtige en plezierige activiteiten. Als je kinderen dus al de bloemen van de tuin water hebben gegeven, dan kan je dit afwissel met een leuk tuinspelletje. Af en toe een pauze is zeker noodzakelijk als je wilt dat je kids het volhouden, vooral als je tuiniert bij erg warm weer.

Samen plezier beleven in de tuin met je kinderen? Dat is helemaal de max! Eens je het geprobeerd hebt, zal je nooit meer alleen in de tuin willen staan! Wanneer je met je kinderen een tuin aanlegt, is het natuurlijk erg belangrijk dat je deze kindvriendelijk maakt! Opzoek naar kindvriendelijke planten? Met FamilyCard heb je altijd extra korting. Mooi meegenomen dus!

Foto credits: Unsplash.com

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)