Reizen deze zomer? Alle mogelijkheden op een rijtje

Reizen deze zomer? Alle mogelijkheden op een rijtje

Reizen deze zomer? Alle mogelijkheden op een rijtje

Reizen deze zomer? Tuurlijk wel! We hebben het met zijn allen verdiend en het is een basisrecht voor de mensheid om ons vrij te verplaatsen.  In de Europese Unie is vanaf 1 juli het Digital Green Certificate van kracht, een QR code zeg maar waarmee je kan aantonen dat je voldoende bent beschermd tegen het virus en waarmee je vrij kan reizen tussen de verschillende lidstaten van de Schengen Zone. Ook Festivals en massa evenementen zullen hiervan gebruikmaken.  Het Digital Green Certificate is overigens maar een tijdelijke maatregel en zal terug worden opgegeven van zodra de Wereld Gezondheids Organisatie groen licht geeft.

Hieronder geven we zo goed als mogelijk een overzicht.  Heb je toch nog vragen met betrekking jouw concrete case?  Europa heeft een gratis nummer opgericht:   00 800 6 7 8 9 10 11

Een Groen Digital certificaat kan je bekomen door:

 • Vaccinatie - het certificaat zal vermelden of je 1 of 2 prikken kreeg 
 • Een negatieve PCR test (72 uur geldig)
 • Een negatieve snel test (24 uur geldig)
 • Wanneer je de laatste 6 maanden het virus had en je antistoffen hebt aangemaakt.

En wat met kinderen?

De Europese Commissie heeft hierover ook een richtlijn uitgestuurd. Zij vraagt dat kinderen onder de 6 jaar sowieso niet worden getest en dat kinderen nooit apart in quarantaine worden gezet als ook hun ouders niet in quarantaine moeten.  Ook onder de 12 jaar wordt verwacht dat een test niet noodzakelijk zal zijn als ze met hun ouders met de auto op reis gaan of als ze met een organisatie op kamp gaan. Wellicht zal dit wel het geval zijn voor kinderen die met het vliegtuig reizen.

Check vooraf de individuele maatregelen voor je land van bestemming 

In sommige gevallen heeft het land van bestemming individueel nog het recht om eigen maatregelen op te leggen.  Dat is afhankelijk van de kleurcode.  Reis je naar een oranje of groene zone (laag aantal besmettingen) maar kom je vanuit een rode zone, dan kan het land van bestemming toch nog een extra maatregel invoeren, zoals; heb je 1 of 2 spuiten gehad van je type vaccin?  Elk land kan individueel hierover beslissen.  Dat zal afhankelijk zijn van de circulatie van virus varianten in je land van vertrek op dat moment.  Hieronder alvast een actuele status per land.

De huidige vereisten per land van bestemming

Europa heeft een erg handige website gelanceerd waarop u simpelweg je land van vertrek en aankomst kan opgeven. check https://reopen.europa.eu/nl Steeds volgens de situatie op dat moment zal je alle nodige informatie ontvangen.

Kan ik makkelijk terug naar België?

Heb je de Belgische nationaliteit of is je hoofdverblijfplaats in België? Zolang het Digital Green certificate nog niet in werking is gelden de volgende regels:

 1. Verbleef je langer dan 48u in het buitenland of keer je terug met het vliegtuig of de boot of keer terug je met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone naar België? Vul het Passagier Lokalisatie Formulier ten vroegste 48uur voor je aankomst in België in.
 • Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risico contact.
  • Krijg je een sms ? Je bent een hoog risicocontact. Je moet in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.
  • Krijg je geen sms ? Je hoeft niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.

En de praktijk? Wij deden de test voor jullie en kochten speciaal een vliegtuigticket richting Portugal

Reizen met het vliegtuig?  Het voelt al terug wat normaler dan pakweg in december vorig jaar toen Brussels Airport nog volledig leeg was.  Nu begint het vliegverkeer duidelijk terug op gang te komen.  Wel verloopt alles nog wat anders.  Wij kochten speciaal voor jullie een vliegtuigticketje richting Portugal.  Bij het boeken van je ticket laat de maatschappij je weten dat er een negatieve PCR test noodzakelijk is.   Anders dan in december is er op Brussels Airport geen temperatuur check meer voor je de luchthaven binnengaat.  Wel valt het op dat je vooraf geen boarding ticket meer thuis kan uitprinten.  Je kan wel inchecken, maar je moet aan de balie nog je instapkaart afhalen.  Hier doen ze een eerste check van je PCR test.  Wanneer je dus niet over de test beschikt, krijg je de boarding kaart niet.  Dat voelt wat vreemd, maar aan de andere kant geeft het ook wel een veilig gevoel; je bent zo goed als zeker dat er aan boord niemand het virus heeft.  Zorg er dus wel voor dat je ruim 2 uur voor de vlucht aanwezig bent aangezien je moet aanschuiven aan de balie.   Anderzijds; bij de bagage controle moet je  nog steeds nauwelijks wachten.  Overigens valt het wel op; niemand in de rij respecteert de anderhalve meter afstand.

De tweede check voelt wat vreemder aan:  Nog voor het uitstappen van het vliegtuig wordt gemeld: er is border controle voor je de luchthaven binnen kan.  Concreet: bij het uitstappen van het toestel staan een reeks agenten je op te wachten voor een identiteitscontrole & een PCR test check.  Dat komt behoorlijk vreemd over, maar alles verloopt super vlot en vriendelijk.

Lees ook: De opvallendste reistrends voor 2021

Nieuws van onze webshops

Ontdek de nieuwste aanbiedingen bij onze webshop-partners

Smart Home week bij Tink!

Het is Smart Week bij Tink! Profiteer nu van heel wat kortingen op Smart Home producten, geldig t.e.m, 30/09.

Lees meer…

Topdeals op Adidas, Anna Field, DKNY, Reebok en veel meer!

Activeer snel jouw FamilyCard voor Zalando Lounge want je geniet er nu van topdeals op o.a. Adidas, Anna Field, DKNY, Reebok en nog veel meer!

Lees meer…

Stapelop bij HEMA tot 22/9!

Ondergoed voor het hele gezin? 2+1 gratis of handdoeken en badmatten3+1 gratis! Tot 22/9 heel wat stapelkortingen bij HEMA! En uiteraard nog eens 2% EXTRA via FamilyCard...

Lees meer…

Tijdelijk verhoogde korting bij Sarenza!

Krijg nu tijdelijk 5% FamilyCard-korting bij Sarenza i.p.v. 3%. Dit bovenop de afprijzingen! Actie geldig t.e.m. 23/09.

Lees meer…