Laatste update 01•07•2021

Zo word je de schone sla(a)p(st)er van je dromen

LIFESTYLE

De perfecte slaap bestaat, mits we goede slaapgewoonten in acht nemen en het beste slaapmateriaal zoals een Emma-matras aanschaffen.

Zo word je de schone sla(a)p(st)er van je dromen

Ben jij zo iemand die als een blok in slaap valt het moment dat je je hoofd neerlegt of zie je eerst alle kanten van je bed voor je uiteindelijk slaapt? Slapen… Er valt wat over te zeggen. Voor de één een makkie voor de ander een dagelijkse worsteling om de slaap te vatten. De kwaliteit van je slaap is afhankelijk van heel wat factoren en heeft ook een grote invloed op ons dagelijks leven. Bestaat er een ultieme slaapformule? Wij geloven van wel.

Slapen als een roos: een boost voor je gezondheid

Een goede nachtrust maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Terwijl we slapen worden er immers heel wat processen in gang gezet die een weldaad zijn voor ons lichaam en onze geest. De hormoonbalans die gecreëerd wordt tijdens onze slaap bevordert het onderhoud van onze huid, botten, spieren en andere weefsels. Het groeihormoon ondersteunt ook ons immuunsysteem waardoor we minder vatbaar zijn voor ziekten en infecties.

Als je voldoende slaapt, voorkom je ook dat je te veel eet. Goed slapen en voeding zijn trouwens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je eet, wanneer en hoe heeft een rechtstreekse invloed op je slaapkwaliteit. Met de juiste voeding ga je niet alleen beter, maar ook dieper en vaster slapen. Ongezonde voedingsmiddelen houden je net uit je slaap. Omgekeerd is ook van toepassing: als je minder of onvoldoende slaap hebt, ga je sneller grijpen naar ongezonder eten.

Het belang van slapen is misschien wel het allergrootst voor het functioneren van onze hersenen. Na een goed nachtje slaap kunnen we de dag daarna aan de slag met een frisse kop, lees: een goed stel hersenen.

Het is dus wel degelijk zinvol om onze huidige slaapgewoonten eens tegen het licht te houden en maximaal profijt te halen uit onze nachtrust.

Hoe werkt slaap en hebben we echt wel 8 uren slaap nodig? 

Hebben we 8 uren slaap nodig? Eigenlijk niet. Iedereen heeft zijn natuurlijke slaapbehoefte en dat hoeft niet persé 8 uren te zijn. Hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat minder dan 6 uren echt wel te weinig is en langer dan 9 uren moeten we ook vermijden.

Om je ideale slaapbehoefte te bepalen moeten we vooral begrijpen hoe slapen in mekaar zit.

Onze slaap verloopt in verschillende fasen die op hun beurt één slaapcyclus vormen. Zo’n slaapcyclus duurt normaal 90 tot 120 minuten. Tijdens een gemiddelde nacht doorlopen we deze cyclus vier à vijf keer. Meestal word je na een cyclus even wakker, maar dit neem je meestal niet bewust waar. Soms moet je naar het toilet na een cyclus, maar als alles ok is, slaap je gewoon weer in. De belangrijkste fases zijn de diepe slaap en de Remslaap (Rapid Eye Movement). Deze laatste volgt op de diepe slaap en wordt ook wel eens de droomslaap genoemd. Tijdens deze fase verwerken we de informatie die we de voorbije dag hebben opgeslagen. De gegevens van ons kortetermijngeheugen worden hier omgezet naar ons langetermijngeheugen. Een goede nachtrust tijdens de examens bijvoorbeeld is onder andere hierom belangrijk. De verworven kennis tijdens het studeren zal je de volgende dag beter kunnen toepassen.

Tijdens de diepe slaap herstelt ons lichaam van de inspanningen van de voorbije dag. Het is in die fase dat ons lichaam recupereert en dat spieren herstellen en groeien na een sportieve inspanning. Deze twee fasen worden voorafgegaan door de sluimer- of de inslaapfase, die bij een normaal slaappatroon een vijftal minuten duurt, en de lichte slaap waarin ons lichaam zich voorbereidt om in een diepe slaap te gaan.

Bron: openfit.com

Stel dat je regelmatig een uurtje slaap van je nachtrust afknabbelt. Kan dat kwaad? Eigenlijk wel, want hierdoor komt de Remslaap onder druk te staan waardoor je cognitief minder snel herstelt. En dat voel en merk je al na één nacht. Je voelt je niet alleen nog moe, maar je humeur kan meestal ook beter, net als je productiviteit. Als een tekort aan slaap blijft aanhouden kan dit op lange termijn uitmonden in slaapproblemen en chronisch slaaptekort. Gelukkig hoeft het zo ver niet te komen en ben jij niet gedoemd om eeuwig verslaafd te blijven aan de snoozeknop.

De grootste slaapkillers onder de loep

Als we deze slaapkillers alvast verschalken dan zijn we goed op weg naar een nachtje van honingzoete dromen.

  • Cafeïne, suikers en chocolade zijn energieopwekkers en maken het extra moeilijk om in slaap te vallen. Dat stukje chocolade neem je dus best ’s middags bij je kopje koffie en niet in de laatste uren voor je naar bed gaat.
  • Een slaapmutsje? Alcohol zal niet persé verhinderen dat je makkelijk inslaapt, maar het zorgt er wel voor dat je minder diep slaapt en je je dus ’s morgens minder uitgerust zal voelen.
  • Schakel omgevingsgeluiden zoveel mogelijk uit. We denken aan een radio of tv die nog speelt in de andere kamer. Als je niet kan slapen, ervaar je geluid als een prikkel en wordt het nog moeilijker om in slaap te vallen.
  • Ben je een piekerbeestje? Probeer dan je gedachten overdag eens op een rijtje te zetten in plaats van in je bed. Zo kan je het ’s avonds makkelijker loslaten.
  • Het kan zo’n deugd doen, na het middageten even je ogen sluiten, maar een dutje laat je toch best achterwege als je ’s avonds nog vlot de slaap wilt vatten. Enkel powernapkes hebben een positief effect op voorwaarde dat ze niet langer dan 20 minuten duren.

De perfecte slaap: mythe of werkelijkheid? 

De perfecte slaap kan werkelijkheid worden, maar dan moet je je huidige slaapgewoonten eens grondig uitpluizen en kijken waar het beter kan. Beter slapen kan je immers leren en het is de moeite waard om te proberen, want je krijgt er zoveel voor terug. Je bent niet alleen veel actiever, maar ook een stuk liever voor je gezin en je medemens, succesvol op je werk, een leuke collega en een betere sporter. Kortom, je gaat fluitend door de dag. Klinkt fantastisch, niet? En het goede nieuws is dat vaak een paar eenvoudige aanpassingen voldoende zijn om tot een groot resultaat te leiden. Al deze ingrepen plaatst men onder de noemer van een goede slaaphygiëne. Hier gaan we:

Onze slaaptips voor een verkwikkende nachtrust

  • Kies het juiste slaapmateriaal. Een goed bed, een kussen en matras van hoge kwaliteit zijn essentieel voor een gezonde nachtrust. Zo ontwikkelt Emma hoogwaardig slaapmateriaal voor bijna elk lichaams- en slaaptype. 
  • Ook je bedomgeving, meestal de slaapkamer, moet een ruimte zijn die rust uitstraalt met een constante temperatuur van rond de 18°C en een neutrale geur.
  • Doe geen inspannende dingen meer voor het slapengaan. Nog snel een rondje stofzuigen voor het slapengaan is dus echt geen goed idee.
  • Neem zeker geen computer, tablet of smartphone mee naar bed. Het licht van de schermen houdt je uit je slaap waardoor je de slaap moeilijker kan vatten.
  • Streef naar een positieve mindset: ga niet mee in het geklaag van anderen, laat je niet ophitsen en probeer met positieve gedachten je bed in te stappen. Het lukt je zo veel sneller om te ontspannen en in slaap te vallen.
  • Voeg beweging toe aan je dagelijkse routine, maar las evengoed voldoende rust en ontspanningsmomenten in. Een perfecte balans tussen rust en beweging bevordert een nacht op wolkjes.
  • Zorg voor regelmaat in je slaap. Probeer ’s avonds steeds op eenzelfde tijdstip naar bed te gaan en ’s morgens op eenzelfde tijdstip op te staan, ook in het weekend.
  • Las een slaapritueel in. Na een tijdje herkent je lichaam deze routine en geraak je makkelijker in ‘slaapmodus’. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn zoals nog een kwartiertje lezen, je haar borstelen, de boekentassen van de kinderen klaarzetten, …
  • Lig je toch nog wakker na 20 minuten? Sta dan gewoon even op en doe iets rustigs zoals wat lezen of doe van die typische no-brainers zoals de was plooien.

Slaap ZZZZzzzacht!

Word nu gratis lid van onze family en ontvang een welkomstbonus van 500(€5)